Aihearkisto: tansania

Talviretkellä Tansaniassa: Perhosia ja muita pieniä otuksia

Retkellä oli aikaa myös katsella kauniita perhosia, niitä lentelikin esimerkiksi Arushassa metsätien reunoilla sankoin joukoin. Jotkin lajit ovat lähes kämmenen kokoisia. Kukkapuut ja savannin reunojen kukkivat kasvit vetivät perhosia puoleensa. Perhosten määrittäminen onkin sitten toinen juttu, mutta kauneus ennen kaikkea.

Isot perhoset olivat ritariperhosia, muutama afrikanmonarkkikin nähtiin, samoin sinisiipiä. Sitruunaperhosen ja kaaliperhosten sukulaisia lenteli runsaasti.

Ritariperhonen Papilio demodocus

Ritariperhonen Papilio demodocus

Ritariperhonen, Papilio sp.

Ritariperhonen, Papilio chrapkowskoides

Ritariperhonen ?

Ritariperhonen ?

Kaaliperhosen sukulaislaji

Kaaliperhosen sukulaislaji

Täpläperhoslajejakin oli useita. Koska aika ajoin oli satanut, kosteita hietikkoja ja savilätäkköjä oli siellä täällä. Ne ovat perhosille tärkeitä juomapaikkoja. Perhoset imevät kosteasta maaperästä suoloja.

Täpläperhonen, Hamanumida daedalus

Täpläperhonen, Hamanumida daedalus

Aukealla savannilla perhosia oli melko vähän, sen sijaan Manyaran hotellin puutarha oli hyvä paikka tutkailla pikkuotuksia. Koska hotellissa paloivat valot myös yöllä, niin ”ötökkäsafari” jatkui illan pimetessä. Valoilta löytyikin paljon kiinnostavia otuksia. Yksi retken toivelajeista oli rukoilijasirkka, joka lensikin valon houkuttelemana saalistamaan muita otuksia. Sauvasirkka saapui myös ja istahti käytävän kaiteelle.

Pillerinpyörittäjä on tuttu TV:stä, nyt se käveli yövalon loisteessa kohti kuvaajaa. Pilleriä ei tosin ollut mukana.

Lantakuoriainen "Pillerinpyörittäjä"

Lantakuoriainen ”Pillerinpyörittäjä”

Mahtoi siinä olla muilla asukkailla vähän ihmettelemistä, kun me hiivimme otsalappujen valaistessa pitkin käytäviä ja kuvasimme valoille tulleita hyönteisiä. Aamun valjetessa löytyi vielä muutamia, jotka häipyivät omille teilleen auringon noustessa. Jos aikaa olisi ollut enemmän, öiset retket olisivat jatkuneet pidempään. Nyt piti mennä nukkumaan, jotta seuraavana päivänä jaksoi lähteä savannille.

Rukoilijasirkka

Rukoilijasirkka

Sauvasirkka

Sauvasirkka

Jokin siilikäs

Jokin kehrääjä

Jokin kehrääjä

Agamalisko

Liskot paistattelivat päivää kivien ja puiden runkojen päällä ja luikahtivat nopeasti piiloon, kun pienikin liike osui näkökenttään. Illan tullessa ne kiipeilivät pitkin seiniä pyydystämässä valoille hakeutuneita hyönteisiä.

Lisko

Kilpikonna

Kilpikonna

Kuivalla maalla tallustava kilpikonna tuntui jotenkin eksyneen väärän ympäristöön, mutta tyynen rauhallisesti se taittoi matkaansa savannilla.

Arushan kosteikolla heinikosta pomppasi pieni sammakko, jolla oli vihreä raita selässä. Käärmeet eivät suvainneet näyttäytyä.

Sammakko

Sammakko

Muurahaisleijonan toukkien koloja oli hietikossa ja aikuinen korento lepäili heinänkorrella akasiapuiden varjossa. Avoimilla paikoilla singahteli ja lenteli heinäsirkkoja. Isommat sirkat kelpasivat sarvinokille ja mehiläissyöjille, jotka napsivat niitä taidokkaasti suoraan ilmasta.

Muurahaiskorento

Muurahaiskorento

Tsetsekärpänen

Tsetsekärpänen

Tarangire on säilynyt luonnontilaisena osittain tsetsekärpästen ansiosta. Eipä ole ennen mikään hyönteinen purrut niin terävällä imukärsällä kuin nuo viheliäiset kärpäset, joita tunkeutui autoon joka kerta, kun pysähdyttiin.

 

Talviretki Tansaniaan osa 3; Kasvien katselua

Safarimatkalla päähuomio oli eläimissä, mutta kyllä kasvillisuuden katseluun jäi mahdollisuuksia. Koska vain harvoissa paikoissa pääsi tallustelemaan kasvillisuuden sekaan, kuvaaminen autosta ei ollut ihan helpoin rasti. Muutamia mielenkiintoisia löytöjä tuli tehtyä. Suurin osa selvisi vasta kotona kirjallisuutta tutkiessa, ja osa jäi vaille nimeä.

savanni

Jokilaakso savannilla

 

Akaasiat reunustavat teitä ja ovat savannien yleisimpiä puita. Itä-Afrikassa on kaikkiaan 62 akaasialajia, joista kahdeksan endeemistä on Tansaniassa.

 

Mesiakaasia

Mesiakaasia

Akaasia savannilla

Akaasia savannilla

Osa oli täydessä kukassa ja osaan puhkesi vasta lehdet tai kukinta oli jo ohi. Mesiakaasian valkoiset kukat houkuttelivat perhosia ja medestäjiä. Monissa tarinoissa kerrotaan kuumepuusta, mutta sekin on akaasia, keltakuoriakaasia. Sateenvarjon lailla latvuksensa levittävä laji on kierreakaasia. Sen laajan latvuston suomaan varjoon hakeutuvat savannien eläimet päivän kuumimpien tuntien ajaksi. Akaasian kasvutapa estää kosteutta haihtumasta maaperästä ja usein näkeekin akaasiapuiden alla ruohon olevan vihreämpää kuin ympäröivässä maastossa.

Manyarassa on ainutlaatuisia pohjavesimetsiä, joissa kasvillisuus on rehevää. Kuivilla rinteillä ja savanneilla kohoavat ylväänä apinanleipäpuut. Vanhimmat puut voivat olla yli 2000 vuoden ikäisiä. Kuuluisin lienee Viktorian putouksilla kasvava puu, jonka runkoon Livingstonen aikoinaan kaivertamat nimikirjaimet ovat jo kasvaneet umpeen. Kukat aukeavat yöllä ja lepakot hoitavat pölytyksen. Hedelmät kelpaavat norsuille ja apinoille. Uhkana on, että uusia komeita apinanleipäpuita ei enää kasva, koska pikkutaimet päätyvät ruohonsyöjien suihin ja kasvavat pensasmaisiksi.

Apinanleipäpuu

Apinanleipäpuu

baobabin hedelmä

Apinanleipäpuun hedelmä

Teloviikunapuu

Teloviikunapuu

Metsän siimeksessä ei voi olla huomaamatta teloviikunapuita, jotka ovat kuristaneet isäntäpuunsa olemattomiin. Ylöspäin katsellessa huomaa myös lukuisat päällyskasvit, jotka verhoavat puiden oksia. Valo siivilöityy kauniisti saniaisten ja naavan peittämien oksien lomasta.

naavaa
Päällyskasveja

Päällyskasveja

Kylät erottuvat jo kaukaa, koska keltaisenaan kukkivat loistosennat reunustavat pihapiiriä. Metsissä kasvavan luonnonvaraisen sennan lehtiä käytetään vatsakipujen lievityksessä. Muutkin luonnonyrtit ja lääkekasvit ovat laajassa käytössä. Siellä täällä on puita, joiden latvustosta ei oikein saa selvää kukkiiko se, ovatko lehdet taudin vaivaamia vai mikä saa oksiston punertamaan. Kyseessä on terminaaliapuu eli ketapani. Se kestää kuivuutta ja termiittien hyökkäyksiä. Punaisia siivekkeellisiä siemenkotia on runsaasti ja ne saavat koko puun punertamaan.

Senna

Senna

Ketapani

Ketapani

Ketapani/M. Ojala

Ketapanin siemenkotia läheltä nähtynä. Kuva :Markku Ojala

 

 

Makkarapuun hedelmiä

Makkarapuun hedelmiä

Makkaroita puissa, jo vain! Makkarapuun hedelmät roikkuvat pitkän varren päässä. Hedelmät eivät ole kypsinäkään syötäviä, niitä käytetään paikallisen oluen käyttämisessä. Luonnonlääketieteessä hedelmiä on käytetty mm. abortin aikaansaamiseen.

Malvakasveja on runsaasti, kiinanruusuilta näyttävien lajien tunnistaminen ei ole ihan helppoa. Sen sijaan mustasilmäsusannan tunnistaa helposti, vaikka vesipuhveli olikin kalunnut sen lyhyeksi. Vaaraa uhmaten se avaa heinikossa kukkansa lyhyen varren päähän.

mustasilmäsusanna

Mustasilmäsusanna

Kiinanruusun sukulaislaji

 

palsami, todennäköisesti eräs ahkeraliisan laji

 

Palsamikasveista tunnetuin lienee ahkeraliisa. Sen kantalaji on levinnyt laajalti Afrikkaan. Tapansa mukaan se kukkii taukoamatta. Punatalvio eli katara on rikkaruohon lailla levittäytyvä kauniisti kukkiva matala pensas. Se on hyvin suosittu koristekukka eri puolilla tropiikkia.

”paperikukka”

Kun savannit ovat saaneet hieman sadetta, ilmestyy heinikkoon ”paperikukka”, joka on puoliloinen: se ottaa ravinteet heinien juurista, joihin se kiinnittyy. Sen voi nähdä ainoastaan, kun heinät vihertävät.

 Kosteilla savanneilla voi muurahaispesien reunoilta löytää carissan, jossa on yhtä aikaa kukkia ja syötäviä marjoja. Kasvin juuria on käytetty malarian hoidossa. Meillä monella on haaveena keikarinkukan eli gardenian kasvatus huonekasvina. Retken aikaan luonnonvarainen gardenia oli jo kukkinut, pensaan tunnisti erikoisen muotoisista hedelmistään.

Carissa

 

Gardenia

Gardenia

Mesisärmiö

Perhosia on paljon, samoin niitä houkuttelevia kukkia. Arushan rehevässä metsänreunassa mesisärmiö veti perhosia puoleensa kuin magneetti. Leijonankorvan nimellä kesäkukkana kasvatettava laji kasvaa luonnonvaraisena kuivahkoilla alueilla. Joidenkin lajien kukat ovat melko hailakan väriset.

Leijonankorva

Leijonankorva

”juoru”

Juoruja tulee vastaan siellä täällä! Kyse on soljokasveihin kuuluvista lajeista, joista osa kasvaa meillä huonekasvinakin.

 

 

 

 

 

 

 

Jos meillä on huoli tulokaslajeista ja alkuperäisiltä kasveilta elintilaa vievistä lajeista, niin sama huoli on Tansaniassakin. Tulikruunu on yksi aggressiivisimmista, joka levittäytyy koko Afrikkaan. Sen lehdet eivät sovellu karjan ravinnoksi ja marjatkin ovat myrkyllisiä. Kasvi on kotoisin Amerikasta.

tulikruunu

Tulikruunu

Meksikonunikko

Luonnonsuojelualuilla ja erityisesti Serengetissä uhkana ovat muutamat ilmeisesti teiden teossa käytetyssä maa-aineksessa kulkeutuneet vieraslajit. Myös ihmisten mukana kulkeutuu haitallisten lajien siemeniä. Erityisen haitallinen on meksikonunikko, joka saattaa estää heinäkasvien siemeniä itämästä. Kasvi on myrkyllinen, joten villieläimet eivät voi sitä syödä.

Kynttelikkötyräkki

Kuivien alueiden kasveja ovat tyräkit. Korkeimmalle kohoaa kynttelikkötyräkki. Käärmetyräkistä karjanomistajat rakentavat elävän aitauksen, johon karja ajetaan yöksi turvaan.

 

 

 

 

 

 

 

Hotellien ja safarilodgien pihoilla kasvaa monia koristepuita. Helmikuussa kukassa olivat rusotemppelipuut eli frangipanit.

frangipaani

Rusotemppelipuu

Paavalinkukan alkuperäisillä kasvupaikoilla emme vierailleet. Jotain pitää jättää seuraavan kertaan!

Talviretkellä Tansaniassa osa 2: Nisäkkäät

Nisäkkäät

Kaikkialle levittäytyvä vihreys tarjosi ruohonsyöjille runsain mitoin ruokaa, joten antiloopit käyskentelivät pieninä ja hajanaisina laumoina. Savannien suurin ruohonpurija, norsu, vietti myös leppoisia hetkiä. Aikaa jäi mutakylpyihin, kun kosteita kuoppia oli tarjolla monessa paikassa, ja joetkaan eivät olleet kuivuneet olemattomiin.

norsu

Norsu poikasineen

Arushaa kohti ajaessamme näimme ensimmäiset kirahvit. Koska puistossa leijonista ei ole vaaraa, uskaltautuvat ne myös makuulle. Ylösnousu on nimittäin melkoinen operaatio ennen kuin pitkät koivet on saatu ojennukseen.  Aina yhtä timmissä kunnossa olevia seeproja näimme useassa paikassa. Niidenkään ei tarvinnut vaeltaa, kun ruohoruokaa oli tarjolla yllin kyllin. Pienet varsat kirmasivat huolettomina emojensa vierellä.

_U1Q3824

Seepran varsa
kirahvi juomassa

Kirahvi juomassa

Läheinen sukulaisuutemme kädellisiin apinoihin tuli hyvin esiin paviaaneja katsellessa. Kukapa meistä ei kaipaisi rentouttavaa rapsuttelutuokiota ja silloin tällöin ärhentelisi kavereilleen. Yhteistuumin lauma siirtyi paikasta toiseen ruokaa etsimään.

Paviaanilauma juomassa

Paviaanilauma juomassa

Sinimarakatti

Sinimarakatti

Marakateista kookkaampi sinimarakatti kohdattiin usein metsän siimeksessä.

 

 

 

 

 

Sen sijaan hieman pienempi vihermarakatti oli uskaliaampi ja kiipesi Tarangiren portin parkkipaikalla safariautoomme sisälle tutkimaan josko olisi jotain suuhunpantavaa. Yksi retkeläisistä pinkaisi hätistämään tunkeutujan. Jos on epävarmaa onko kyseessä koiras vai naaras, niin vilkaisu sukukalleuksiin paljastaa. Turkoosia jos vilkkuu jalkovälissä, niin uros on.

Vihermarakatti

Vihermarakatti

Arushan alueen harvinaisuus on mustavalkoinen guaretsa, jonka näimme poistuessamme luonnonpuistosta. Valkoiset hännät on helppo erottaa puiden latvustosta. Guaretsojen elintila on uhkaavasti hupenemassa.

Guaretsa

Guaretsa

”Viidestä suuresta” emme nähneet sarvikuonoja. Vesipuhvelit poseerasivat kameralle, mutta nekin olivat melko pieninä laumoina.

Vesipuhveli

Vesipuhveli

Toivorikkaana lähdimme Tarangiressa iltasafarille ja onnistuimmekin näkemään gepardin, jolla oli pentu. Se oli saalistanut antiloopin, jota raahasi parhaillaan suojaan.  Ensimmäinen kohtaamamme leijona makasi reporankana puun varjossa, mutta seuraavana aamuna oli lauma joella juomassa. Lähes joka laumassa on pannoitettu naaras, koska leijonien liikkeistä halutaan lisätietoa.

Leopardin tiedettiin olevan lähistöllä, koska se oli edellisyönä tappanut gepardin ja raahanut raadon puuhun. Lähellä olevan puun latvustosta meitä tuijottikin ärtynyt kissapeto, jonka irvistys ja karjahdus eivät jättäneet sijaa epäilyille: Olisi syytä lähteä pois häiritsemästä.

Leopardi

Leopardi

 

Leijona

Leijona

Gepardi pentunsa kanssa

Gepardi pentunsa kanssa

Antiloopeista runsain oli impala ja Manyaran läpi kulkevaa ekokäytävää käyttivät myös thomsoningasellit. Komea vesiantilooppi märehti levollisena monessa paikassa. Pikkuruinen dikdik oli yllättävän runsas. Kalliohyppijästä näimme vain vilahduksen.

Impala

Impala

Vesiantilooppi

Vesiantilooppi

Monelta jäävät pikkunisäkkäät huomaamatta. Hiiri pakeni henkensä edestä, kun sakaalin ote kirposi sen leikkiessä saalillaan.  Kääpiömangustit vilistivät Tarangiren Safari Lodgen pihamaalla ja isommat seepramangustit olivat vallanneet kukkulan asuinpaikakseen.  Kalliotamaani piti tiukasti vahtia, jotta muu lauma sai aterioida rauhassa. Vaaran uhatessa tamaanit vilahtivat kivien koloihin salamannopeasti.

Kalliotamaani

Kalliotamaani

 

lepakko

Epolettilepakko riippui päivänajan puiden oksistossa ja lähti hämärän tullen etsimään hedelmiä.

Monesti sanotaan, että on nätti kuin sika pienenä. Näin ei ehkä voi todeta pahkasian porsaasta, joka on rypenyt sydämensä kyllyydestä mudassa. Varaan uhatessa kipitetään häntä sojossa pakoon.

Paria retkeläistämme onnisti yön tullessa.  Safari Lodgen valot houkuttelivat genetin saalistamaan valoille kerääntyneitä hyönteisiä.  Niistä onkin sitten enemmän raportin seuraavassa osassa.

Dikdik

Dikdik

Talviretkellä Tansaniassa: Linnut

Perhonen imi ravintoa norsun kikkareelta

Pohjois-Tansaniasta löytyy hyvin monipuolista luontoa.  Savannitkaan eivät ole pelkkää heinikkoa. Tulivuoret ovat tupruttaneet ympärilleen tuhkaa ja vaikuttaneet kasvillisuuteen. Vaikka sateesta ei ole tietoakaan, säilyvät pohjavesimetsät vihreinä. Manyaran kansallispuisto on parhaita paikkoja tutustua näihin elämää täynnä oleviin vihreisiin metsiin. Elokuvista tuttua savannia riittää esimerkiksi Tarangiressa silmänkantamattomiin, helmikuussa ruoho vielä vihertää ja lintuelo on runsasta.

Retkemme suuntautui kolmeen luontotyypiltään erilaiseen kohteeseen: Arusha, Manyara ja Tarangire.  Päivät kuluivat retkeillessä ja siirtymätaipaleet paikasta toiseen eivät vieneet liikaa aikaa.

Linnut

etelänkalkkunasarvekas

Etelänkalkkunasarvekas

Linturetki alkoi jo Arushan hotellin pihalla varhain torstaiaamuna, kun useita hopeasarvinokkia  istuskeli viereisen puiston latvuksissa. Myöhemmin laji osoittautui helposti nähtäväksi sekä Arushan että Manyaran kansallispuistoissa. Lähisukulainen, etelänkalkkunasarvekas, näyttäytyi useaan kertaan. Huikean suuret linnut kävelevät verkkaiseen tahtiin maata tutkien. Lennossa siipisulat ovat hätkähdyttävän valkoiset.

Punanokkatoko

Punanokkatoko

Lintujen havainnoimista haittasi varsin paljon se, että autosta ei voinut poistua. Monet äänet olivat täysin outoja. Hyviä paikkoja pikkulintujen tarkkailuun olivat hotellien pihat ja puutarhat sekä kansallispuistojen picnic-paikat.

Paras evästyspaikka sijaitsi Manyaran kansallispuistossa. Lukuisat pikkulinnut ja vähän kookkaammatkin lepäilivät puiden varjossa ja tulivat mielellään tutkimaan, jos vierailijoilta jäisi joitakin tähteitä.  Upea kivikkosatakieli piileskeli aluksi, mutta voitti luontaisen ujoutensa ja asettui komeasti poseeraamaan maahan noin 10 metrin etäisyydelle. Sinipääpeipot ja maasepät hyörivät pöytien ympärillä.

sinipääpeippo

Sinipääpeippo

maaseppä

Maaseppä

kivikkosatakieli

Kivikkosatakieli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuhkakottarainen

Tuhkakottarainen

Tansanian endeemi, tuhkakottarainen oli erittäin runsas Tarangiren kansallipuistossa. Loistokottaraisten rinnalla laji näyttää kyllä melko vaatimattomalta.

Loistokottarainen

Loistokottarainen

Petolintujen lajilista jäi varsin lyhyeksi. Staijaaminen autosta ei ole helppoa. Mutta runsaimmilta korppikotkilta ei voi välttyä. Paras korppikotkahavainto koski Manyarassa nähtyä palmukorppikotkaa. Ja ehdottomasti sympaattisin petolintu oli aivan auton vieressä istuskellut afrikankääpiöhaukka.

Afrikankääpiöhaukka

Afrikankääpiöhaukka

Savannihuuhkaja

Savannihuuhkaja

Pöllöt ovat jokaisen retkeilijän toivelistalla.Löysimme kolme lajia. Merun alarinteeltä löysimme valtavan kookkaan savannihuuhkajan, joka ystävällisesti jäi istumaan lähipuuhun.  Sama laji huuteli aktiivisesti Manyaran hotellin alapuolella – aamuhämärissä ja jopa aamupäivällä. Kuulosti siltä kuin äänessä olisi ollut kaksi lintua (koiras ja naaras). Tarangiressä havaittiin kaksi savannivarpuspöllöä ja täydessä vauhdissa nähty kolonsa suulla istuskellut tornipöllö. Jälkimmäisen havaitsija sai autossa spontaanit aplodit!

pikkuflamingo

Ensimmäiset pikkuflamingot – ehkä muutama tuhat lintua – havaittiin Momella-järvillä ja olimme tyytyväisiä. Mutta näkymä, joka avautui Manyara-hotellin pihalta, mykisti kaikki. Lintuja oli järvellä 20000 yksilöä tai jopa enemmän.

Suurikokoiset linnut olivat siedettävän helppoja tunnistaa. Mutta lähes tulkoon toivottomiksi todettiin mm. hertut ja kiurut. Äänten ja laulujen tuntemus olisi välttämätöntä.

Etelänkruunukurki

Etelänkruunukurki