Yölaulajaretki Pikkujärven luonnonsuojelualueelle 2.6.2013

Pikkujärvi

Pääkaupunkiseudun luontoretki/Vantaan ympäristökeskus

Helteinen päivä jatkui todella lämpimänä iltana, retken alkaessa lämpötila oli 25 °C ja retken päättyessä vielä jopa 18 °C. Aloitimme kello 21 ja saavuimme takaisin lähtöpaikalle 23.30.

Pienenpieni hiekkakenttä kävi ahtaaksi, kun 12 retkeläistä ja oppaat parkkeerasivat autonsa retken alkaessa.  Satakieli oli aloittanut laulunsa.

ketohärkki

Ketohärkki

Siirryimme ojanreunassa kulkevaa polkua pitkin Kehä III:n vierustan kävelytielle ja koukkasimme sieltä kohti pumppaamoa. Tien pientareilta tunnistimme mm. ketohärkin, aitovirnan ja rantanenätin. Muutamissa keltakurjenmiekoissa olivat kukat auenneet. keltakurjenmiekka

Liikenteen melu vaikeutti lintujen äänten kuulemista. Voimakasääninen punavarpunen sai vihellyksensä kuuluviin ja niitä kuultiin ja nähtiin useita yksilöitä. Satakielet vasta virittelivät säkeitään alkuillasta. Hämärän tullessa laulu raikui paremmin.retkiporukka

Polun varrella oli useita tuomia, joista lehdet olivat hävinneet tuomenkehrääjäkoiden toukkien ravinnoksi. Jäljellä oli harsoon kiedottu ”kummituspuu”. Toukat olivat jo lähes täysikokoisia ja syöneet puun lehdettömäksi.  Ongelmaksi näytti muodostuvan se, että matka päättyi oksan päähän ja toukkien piti ”keksiä” miten taival jatkuisi.

tuomenkehrääjäkoi 3

Tuomenkerääjäkoin toukkia ja seittiä

tuomenkehrääjäkoi 1 tuomenkehrääjäkoi 2

Aikuinen tuomenkehrääjäkoi

Aikuinen tuomenkehrääjäkoi

Niityltä kuului ruisrääkän käheän nariseva ääni. Valkoposkihanhet (2 kpl) lensivät yli. Viitakerttunen aloitti laulunsa, joka koostuu eri lintulajien matkinnoista, joita se toistelee rauhalliseen tahtiin. Kehätien meteli peitti pahasti alleen viitasirkkalinnun mekaanisen säksätyksen.

Tuttuun tapaan katselimme myös pikkuotuksia. Polun reunassa heinänkorrella keikkui villakilpikirva. Savupussikkaan toukka oli kiinnittäytynyt pumppaamon ilmanvaihtotorveen. Se kerää ympärilleen ”rojuista” suojuksen. Haiskiainen pinkoi tiellä kovaa vauhtia eteenpäin ja idänlehtikuoriainen tasapainoili lepän lehdellä.

Villakilpikirva

Villakilpikirva

Savupussikas

Savupussikas

Haiskiainen

Haiskiainen

Idänlehtikuoriainen

Idänlehtikuoriainen

Sienistä kiinnostuneillekin oli tarjolla katsottavaa. Kevätkäävät olivat putkahtaneet tien reunaan.  

Kevätkääpä

Kevätkääpä