Kevätseuranta Petikossa 15.5. 2013

lammikolla

Pääkaupunkiseudun luontoretki/Vantaan ympäristökeskus

 Kevätretken uusi kohde oli Petikon ulkoilualue. Sää oli aurinkoinen, mutta iltaa kohti viileni. Lämpötila n. +14 °C, illalla lähellä + 10 °C

Kymmenen hengen ryhmänä siirryimme ensin lammikon äärelle. Vaikka vesi oli savesta sameaa, yllättävän paljon kaikenlaista katsottavaa löytyi. Punavatsaiset vesiliskot piirittivät naarasta selkäharja koholla ja kävivät välillä napsimassa muutaman  nuijapäisen sammakon poikasen suuhunsa. Isomalluaiset uivat selkäuintia ja kauhoivat pitkillä raajoillaan eteenpäin. Sukeltajakuoriaiset nousivat aika ajoin happitankkaukselle pintaan. Rannan lähistöllä luikerteli hevosjuotikkaita ja melko isokokoinen ui yli lammen poikki. Pohjamudassa ryömi sudenkorennon toukka, joka nostettiin vedestä lähempää tarkastelua varten. Isokokoisesta toukasta kuoriutuu kesällä aikuinen korento. Pintaa pitkin kiitivät hopeasepät ja vesimittarit.

Vesimittari

Vesimittari

Sammakon nuijapäitä

Sammakon nuijapäitä

malluainen

Malluainen

Sukeltaja

Sukeltaja

Sudenkorennon toukka

Sudenkorennon toukka

 Jatkoimme kävelyä lenkkiteitä pitkin ja kuuntelimme lintujen konserttia. Kasveista tunnistettiin valkopeippi, kevätleinikki, vuohen- ja karhunputki sekä kevättähtimö sekä tutkailtiin nokkosen poltinkarvoja. Metsän reunassa vertailtiin pelto- ja metsäkortteen eroja. Sienihavaintoina kirjattiin kuusen- ja männykäpynahikas.

Hyönteismaailma hiljeni illan tullessa, mäihiäinen( korjaus 18.7. Ei ollutkaan mäihiäinen, vaan lyhysiipisiin kuuluva kovakuoriainen, kirjopisarainen) ja muutama leppäpirkko löytyi, nälvikkäät nakersivat mesiangervon lehtiin pieniä reikiä ja kuparilude paistatteli iltaa pajun norkolla. Pienenpieni otus kiipeili retkeläisen vaalealla puserolla, aluksi sitä luultiin punkiksi, mutta se osoittautuikin kärsäkkääksi. Määritys  lajitasolla: männynkukkakärsäkäs.

nälvikäs mesiangervolla

Nälvikäs mesiangervolla

mäihiäinen

Kirjopisarainen

Kuparilude

Kuparilude

männynkukkakärsäkäs

Männynkukkakärsäkäs

Lintulistaa:

 

Kultarinta

 

Mustarastas

useita

Peippo

useita

Punakylkirastas

 

Ruisrääkkä

2

Satakieli

2

Sepelkyyhky

 

Sirittäjä

useita

Västäräkki